Ruimtelijke ordening

HOE ZIT HET MET WEZEMBEEK-OPPEM?

Zijn ruimtelijke ordening en openbare werken een prioriteit voor de meerderheid in onze gemeente?

DE FEITEN

Onze gemeente is een dichtbevolkte gemeente

Er wonen ongeveer 14 742 mensen in onze gemeente, 2 128 inwoners per km², wat erg hoog is in vergelijking tot Vlaanderen (560 inw. /km²).

In onze gemeente is het grootste deel (70,6%) van de grond al bebouwd, vooral met woningen (90%). Slechts 1,8% is besteed aan economische activiteiten. Hier is dus een groot onevenwicht.

Wat betreft recreatieruimten, parken, bossen en boomgaarden scoren we opvallend laag. Hierdoor hebben we minder groen (12,5%) dan gemiddeld in Vlaanderen (23,9%).

Steeds meer inwoners (48%) vinden dat er onvoldoende speelplekken voor kinderen zijn en dat er voldoende ontspanningsplekken zijn voor opgroeiende jeugd (slechts 34%).

Er wordt ook meer en meer in de hoogte gebouwd (21,8% appartementen), waardoor er meer nood is aan meer openbare groene ruimtes.

Kortom, Wezembeek-Oppem evolueert steeds meer naar een stadsgemeente. Het aantal meergezinswoningen stijgt, waardoor er steeds minder private buitenruimte is en de behoefte aan gemeenschappelijke groene buitenruimtes toeneemt.

Maar zijn onze inwoners hier tevreden over?
Het aandeel inwoners dat tevreden is over het groen en de groenvoorzieningen in onze gemeente neemt af.

We moeten actie ondernemen om onze gemeente groener en leefbaarder te maken om in te wonen. Er is dus duidelijk werk aan de winkel. 

WAARVOOR STAAT WO-PLUS CONCREET?

WOplus staat voor een duidelijk en transparant ruimtelijk ordeningsplan dat evenwicht brengt tussen woningen, bedrijven en recreatieruimte

We willen meer publiek toegankelijke groene zones creëren, zodat u niet alleen naar andere gemeenten hoeft te trekken voor ontspanning in de buitenlucht.

Door de hogere bevolkingsdichtheid is er gewoon meer nood aan ontmoetingsplaatsen: voldoende speelvoorzieningen voor de kleinere kinderen en geschikte ontspanningsplekken voor opgroeiende jeugd enerzijds. Maar er is ook nood aan rustplekken en ontmoetingsplaatsen voor iedereen, jong en oud. Want deze laatste bevolkingsgroep mogen we ook niet uit het oog verliezen. Het ondersteunen van hun verenigingen die zulke ontmoetingen ondersteunen, helpt om contacten te bevorderen en eenzaamheid te bestrijden. De behoefte hieraan is duidelijk naar voren gekomen uit onze bevraging onder de inwoners. De recreatieve zone aan de Sportpleinstraat kan hier een perfecte invulling aan geven.

Met voldoende speelvoorzieningen doelen we op kleinere speeltuinen per wijk die de mensen van zo’n wijk, ouders en hun kleintjes met elkaar in contact kunnen brengen. Daarnaast willen we de plaatselijke jeugdverenigingen gerichter ondersteunen en recreatieruimten voorzien waar de grotere jeugd zich op een zinvolle manier kan  ontspannen, wat dan helpt bij het beperken van andere vormen van overlast. Zo willen we meehelpen met het uitbouwen van de bouwstenen van een kindvriendelijke gemeente.

We willen ook geen kansen missen die passen binnen een degelijk ruimtelijk ordeningsbeleid. Daarom gaan we doorgangswegen en trage wegen beter in kaart brengen en onderhouden.

Tot slot willen we een groenplan opstellen voor het onderhoud van onze groene ruimtes, waaronder parken, en het snoeien van overhangende takken of van struiken die hinder kunnen veroorzaken voor voetgangers. En we willen een beter beheer van de voet- en zebrapaden zodat het aangenaam is om zich te voet te verplaatsen. 

WOplus engageert zich tevens om elk jaar en voor elke 200 inwoners één boom te planten. Zo ondersteunen we de vergroening van onze gemeente en creëren we efficiënte schaduwplekken voor alle inwoners.

De huidige coalitie heeft zo al opportuniteiten laten liggen die nochtans zouden passen in een degelijk beleid van ruimtelijke ordening. Zo heeft ze een doorgangsweg aan de Grensstraat niet aangekocht waardoor meerdere gebruikers van een privédoorgang het risico lopen om in de toekomst geen mogelijkheid meer te hebben om vlot tussen Tervuren en Brussel te fietsen. En zo zijn er nog andere voorbeelden op te noemen. Jammer dat er zo kansen blijven liggen.