Programma Gemeente

Samen voor verandering

Openbare werken

De meest zichtbare elementen in de gemeente zijn (de resultaten van) de openbare werken.
WOplus wil zeker en vast gaan voor het volgende:

  • WOplus zal er alles aan doen opdat de gemeente een planning opstelt op lange termijn en dat deze planning ook gerespecteerd wordt. Dit laat eveneens toe optimaal gebruik te maken van subsidies van het Vlaamse Gewest, op voorwaarde uiteraard dat de dossiers tijdig worden ingediend en grondig voorbereid.
  • De gemeente dient te zorgen voor een betere opvolging en uitvoering van onderhoudswerken. De inwoners van de gemeente moeten met hun problemen terecht kunnen bij een centraal meldpunt. Dit kan uiteraard in het geïntegreerd e-loket zijn.
  • Absolute voorrang dient verleend te worden aan de aanleg en de verbetering van fiets- en voetpaden. Ze moeten op een veilige en duurzame wijze aangelegd worden en daarna degelijk onderhouden. Een rondgang door de gemeente blijft in dat opzicht een zeer leerzame ervaring. Bij het onderhoud hoort ook het bijsnoeien van hagen en het vermijden van hindernissen voor de zwakke weggebruikers. Zorg voor de zwakke weggebruiker is een prioriteit bij alle werken in de gemeente, zowel openbare als private.
  • Er zou moeten nagekeken worden of er openbare toiletten kunnen geplaatst worden op openbaar domein.
  • Beweging is een van de gezondheidsdoelstellingen in Vlaanderen. Dit zal de beweeglijkheid van de senioren bevorderen.
  • De coördinatie tussen de nutsvoorzieningen dient nog verbeterd te worden om te vermijden dat na het uitvoeren van bestratingswerken of het (her)aanleggen van voet- en fietspaden, deze opnieuw worden opengebroken en soms te lang open blijven.
  • Er bestaat een duidelijk mobiliteitsplan, over de gemeentegrenzen heen, rekening houdend met de noden van iedereen. De toepassing van dit plan laat op zich wachten.
  • De gemeente dient het nodige te doen voor een betere coördinatie van het openbaar vervoer (De Lijn en MIVB) zoals bijvoorbeeld naar het MCH. Ze moet degelijke informatie verstrekken aan de bevolking.
  • Er moet nagekeken worden waar op een veilige en aangename manier ruimte kan voorzien worden voor speelpleinen.

Cultuur, jeugd en sport

WOplus blijft meer dan ooit van oordeel dat een verdere verzuring van de maatschappij in belangrijke mate kan tegengegaan worden door een sterk bruisend cultuurleven, een goed uitgebouwd jeugdbeleid en een wijd verspreide sportbeleving.

  • Daarom gaan we werk maken van volgende actiepunten:
    De drie domeinen (cultuur, jeugd en sport) moeten blijvend gecoördineerd worden door gemeentelijke functionarissen.
  • De subsidiëring door de hogere overheden moet maximaal aangewend worden. Communautaire motieven om dit niet te doen, zijn uit den boze.
    De cultuur-, de jeugd- en de sportraad moeten onverwijld erkend worden door het gemeentebestuur. Een seniorenraad dient opgericht te worden.
  • Zelfs als het niet wettelijk verplicht is, zullen de erkende raden om advies gevraagd worden voor beslissingen in hun domein.
  • Er dienen objectieve criteria te komen voor de erkenning van verenigingen.
    Naast een substantiële verhoging van de subsidies komt er ook een éénduidig en transparant subsidiereglement.
  • ­Het cultureel centrum Het Hoeveke en de wijkcentra Agora en Forum dienen open te staan voor iedereen, ongeacht de (taal)achtergrond. Een vereenvoudigde aanvraagprocedure en een flexibel huurdersreglement zullen daartoe bijdragen.
  • Een jeugdhuis zou een jeugdcentrum voor alle jeugd moeten zijn. Daarom is een verdere uitbreiding met extra vergaderlokalen, een repetitieruimte voor muziekgroepen… verantwoord. Op termijn kan gedacht worden aan een permanent verantwoordelijke die in samenwerking met het bestuur van vrijwilligers het jeugdhuis runt.
  • ­Gemeentelijke verenigingen moeten op logistiek vlak zo veel mogelijk ondersteund worden: kampvervoer voor jeugdverenigingen, gratis uitlening van materiaal als nadars voor organisaties…
  • In wijken met veel kinderen worden een aantal bijkomende veilige speelpleinen en speelstraten ingericht. Het groene karakter dient hier voorop te staan.
  • De gemeente dient een speelpleinwerking tijdens de schoolvakanties zelf in handen te nemen: administratieve en logistieke ondersteuning, organisatie van de activiteiten…
  • Een aantal verenigingen (toneelmaatschappij, erfgoedvereniging …) heeft door de aard van hun activiteiten nood aan aangepaste lokalen. De gemeente zal hiervoor een plan opstellen en de lokalen ter beschikking stellen.
  • De werken aan een nieuw gebouw voor de bibliotheek in het centrum van de gemeente moeten snel opgestart worden en nauwkeurig opgevolgd worden zodat de hinder beperkt wordt in tijd. Het spreekt voor zich dat in dit nieuwe gebouw alle voorzieningen bibliotheektechnisch up to date zijn.
  • Het gemeentebestuur moet een actieve interesse voor en een grotere betrokkenheid in de sportbeleving hebben.

Onderwijs

WOplus blijft verder ijveren voor kwaliteitsvol onderwijs voor alle kinderen van de gemeente. Meer dan ooit is het ook essentieel daarin dat kinderen op een veilige manier de school kunnen bereiken.

Daarom blijven we hard werken aan volgende, volgens ons onontbeerlijke, maatregelen:

  • De scholen waarvan de gemeente inrichtende macht is, moeten in een degelijke infrastructuur huizen. De werken aan een nieuw gebouw voor De Letterbijter in het centrum van de gemeente moeten snel opgestart worden en nauwkeurig opgevolgd worden zodat de hinder voor de kinderen en het personeel minimaal is. In dit nieuwe gebouw gaan we voor didactisch goed uitgeruste klaslokalen.
  • De gemeentelijke basisscholen moeten ook op pedagogisch vlak kwaliteitsvol zijn: een klasvrije directie, een leerkracht per afzonderlijke klas, voldoende aantal ondersteunende personeelsleden zoals kinderverzorgster of speciale leermeester… Speciale aandacht zal ook dienen te gaan naar de mogelijkheden, maar ook de uitdagingen die er zijn gekomen omwille van het M-decreet.
  • De subsidiëring door de hogere overheden dient maximaal aangewend te worden.
  • Wanneer het mogelijk wordt om tot een andere scholengemeenschap toe te treden, zal onderzocht worden welke scholengemeenschap de meeste kansen en mogelijkheden biedt voor onze scholen. Een keuze gebaseerd op communautaire motieven en niet op pedagogische, is uitgesloten.
  • Alles moet in het werk gesteld worden om de schoolomgeving en de weg ernaartoe veilig te maken: een zo groot mogelijke zone 30, veilige oversteekplaatsen in de schoolomgeving, fietspaden op de weg naar scholen, dranghekkens waar mogelijk bij de uitgang van de scholen… Ouders moeten ook gestimuleerd worden om hun kinderen niet met de auto naar school te brengen.
  • De plaatselijke afdeling van de Nederlandstalige muziekschool is al jaren een essentieel onderdeel van het culturele leven van onze gemeente. In deze moeilijke tijden van een tijdelijke verhuis ijveren we voor een maximale inspanning voor de school. Extra ondersteuning is noodzakelijk.
  • Binnen het kader van de wettelijke mogelijkheden zal ook logistieke steun gegeven worden aan de vrije en de buitenlandse scholen van Wezembeek-Oppem.

Dierenwelzijn

WOplus houdt niet alleen van mensen, maar ook van dieren.
Daarom wil het gaan voor enkele concrete maatregelen om het dierenwelzijn te verhogen:

  • Er dient een meldpunt te komen voor achtergelaten, verwaarloosde of mishandelde dieren. De gemeente kan hierbij een belangrijke rol spelen door deze meldingen door te spelen naar de bevoegde hogere instanties.
  • De gemeente dient een sticker beschikbaar te stellen met de melding dat er in het huis ook een dier woont. Zo weten de hulpdiensten dit onmiddellijk bij een brand of een andere interventie.
  • De sterilisatie van poezen is op dit ogenblik verplicht. Het gemeentebestuur kan een gemeentelijke toelage toekennen hiervoor.
  • Bij het toekennen van vergunningen voor circusvoorstellingen dient de gemeente zich ervan te vergewissen dat de circusdieren goed behandeld worden.

Financieel beleid

Dat Wezembeek-Oppem één der rijkste gemeenten is van Vlaanderen (en zelfs België) is uiteraard geen geheim. Dat zij eveneens één der duurste gemeenten is om er te wonen is de keerzijde van deze medaille.

Toch ziet WOplus hier nog mogelijkheden voor het toekomstige bestuur:

  • De prijs van bouwgronden – in zoverre er nog beschikbaar zijn – en de woongelegenheid in het algemeen zijn bijna onbetaalbaar geworden voor de modale Vlaamse burger. Meer en meer moeten wij vaststellen dat onze gemeente evolueert van een stadsdorp waar iedereen iedereen kende naar een slaapgemeente die voornamelijk bewoond wordt door welstellende inwoners.
  • Dat het culturele en sociale leven hieronder lijdt, is eveneens een ander en eerder negatief bijverschijnsel. Uiteraard heten wij alle inwijkelingen – van welke nationaliteit ook – van harte welkom in onze gemeente maar dit mag niet voor gevolg hebben dat de eigen autochtone bevolking gedoemd is om te verhuizen.
  • Onze gemeente moet bewoonbaar zijn en blijven voor iedereen. Het gemeentebestuur kan hierbij een leidende rol vervullen door ondermeer het verlagen van de opcentiemen op de onroerende voorheffing.
  • Onze gemeentebelastingen zijn relatief hoog in verhouding tot wat de burger hiervoor terugkrijgt van de gemeente; te dikwijls wordt vastgesteld dat grote sommen worden gespendeerd aan (te) dure studies en advocatenkosten. De gemeente dient zuinig en rationeel om te springen met de belastingsgelden en dient eveneens maximaal gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden tot het bekomen van subsidies en financiële tussenkomsten van hogerhand.
  • Het is goed dat men geen torenhoge reserves meer opbouwt en zo de last voor de toekomstige generaties verlicht. We hebben er altijd voor gepleit en zullen dit blijven steunen.

De conclusie ligt voor de hand: de gemeente moet een duidelijk beleidsplan hebben op middellange en zelfs lange termijn en dient zich hieraan strikt te houden en dit niet enkel in de verkiezingsperiode. Belastingen moeten worden geheven waar nodig en in functie van de reële noden van de gemeente maar dan ook niet meer dan dat.

  • De mandatarissen die de gemeente vertegenwoordigen in de intercommunales dienen zich bewust te zijn van hun rol die ze daar dienen te vervullen en dienen verantwoording af te leggen aan de gemeenteraad met betrekking tot het gevoerde beleid zoals de regelgeving het voorziet.
  • Zij hebben eveneens een controlerende en sturende rol en kunnen zo bijdragen tot de gezonde financiële situatie van de gemeente.
  • Onze gemeente beschikt over een vrij uitgebreid patrimonium dat echter niet optimaal wordt aangewend. Veel verenigingen zouden maar wat blij zijn indien zij zouden kunnen beschikken over een lokaal voor hun sociale/culturele activiteiten en de gemeente dient zo spoedig mogelijk over te gaan tot het opmaken van een duidelijk bilan en planning. Een algemeen subsidiereglement hoort hier natuurlijk ook bij.

Communicatie en informatie

In onze huidige maatschappij neemt communicatie en informatie een steeds prominenter en belangrijker rol in.

WOplus wil met deze punten absoluut hiertoe bijdragen:

  • Het infoblad van de gemeente moet op regelmatige basis verschijnen. Het is absoluut uitgesloten dat leden van de gemeenteraad politieke boodschappen verspreiden via het infoblad. Wat de inhoud betreft zullen ook praktische onderwerpen aan bod komen (wachtdiensten dokters en apothekers, planning wegenwerken…)
  • Mede daarom zal de redactie toevertrouwd worden aan een gemeentelijke informatie-ambtenaar met redactionele onafhankelijkheid, die strikt zal waken over de objectiviteit.
  • Ad hoc communicatie voor een beperkte doelgroep (zoals een wijk waar wegenwerken zullen uitgevoerd worden) moet ten allen tijde aanvullend zijn aan het infoblad.
  • De gemeentelijke website moet gemoderniseerd worden zodat het een weerspiegeling wordt van de gemeentelijke diensten. Hierbij horen ook het aanvragen en indienen van documenten, voor zover de wetgeving dit toelaat.
  • Het levensritme van onze huidige maatschappij is niet altijd meer geschikt om binnen de loket-uren van de gemeentelijke diensten bij die diensten langs te gaan. Daarom moet de burger zich kunnen beroepen op een gedegen dienstverlening, ook buiten de kantooruren.

Onthaal en integratie

Wezembeek-Oppem is een gemeente waar er nogal wat verhuisd wordt. Het is dan ook noodzakelijk dat de nieuwkomers zich thuis voelen in onze gemeente.

Vandaar ook dat WOplus denkt dat het volgende hiertoe kan bijdragen:

  • Er komt een actuele informatiebrochure voor de nieuwe inwoners met veel praktische onderwerpen (openingsuren gemeentehuis en bibliotheek, dienstkalender Interza, contactgegevens verenigingen, mogelijkheden qua taallessen…) Een goed gestructureerde website voorziet eveneens al deze informatie.
  • Jaarlijks worden de nieuwe inwoners uitgenodigd op een ontmoetingsavond om kennis te maken met alle gemeenteraadsleden en met de verenigingen van de gemeente.
  • De gemeente zal op actieve wijze de taallessen ondersteunen.
    De gemeente spoort de nieuwe (buitenlandse) inwoners aan om actief deel te nemen aan het politieke, sociale en culturele leven in de gemeente.
  • Er komen ruimere openingsuren van het gemeentehuis om een betere dienstverlening te kunnen aanbieden.
  • De uitbouw van een digitaal loket op de gemeentelijke website is absoluut noodzakelijk

Veiligheid en politie

Hoog op de politieke agenda van WOplus staat de hele veiligheidsproblematiek.

Hierbij denken we aan volgende noodzakelijke punten:

  • “De politie, uw vriend” mag geen ijdele slogan zijn. De politiezone moet kunnen rekenen op een blijvende ondersteuning in haar investeringsbehoeften. Veiligheid heeft een prijs.
  • Kritisch onderzoek is echter noodzakelijk om waar nodig bij te sturen om binnen de politiezone een optimale werking te verzekeren en de burgers de veiligheid te verlenen waar ze recht op hebben. De criminaliteit stopt immers niet aan de gewest- en gemeentegrenzen.
  • De informatie over de politiewerking en de contacten tussen bevolking en politie dienen verbeterd te worden. Zo moet ondermeer de functie van wijkagent verder uitgebouwd worden zodat iedere wijk zijn wijkagent heeft.
    De aanspreekbaarheid van de politie is met het nieuwe politiegebouw en de ondersteunende bovengemeentelijke diensten verbeterd maar zou ondermeer in de weekends kunnen geoptimaliseerd worden.
  • Het naleven van bepaalde aspecten van het politiereglement onder meer rond de mobiliteit van zwakke weggebruikers kan meer benadrukt worden (doorgankelijkheid, stoepparkeren enz.). We pleiten voor een duidelijk aanwezig handhavingsbeleid.
  • Er zijn al een aantal buurtinformatienetwerken (BIN) actief in de gemeente. Dit kan verder uitgebouwd worden. Burgerparticipatie is een belangrijk gegeven.
    Besprekingen met omliggende politiezones rond een mogelijke fusie mogen geen taboe zijn.

Stedenbouw en leefmilieu

Voor de levenskwaliteit in een gemeente is stedenbouw en leefmilieu ontzettend belangrijk.

Daarom pleit WOplus voor het volgende:

  • Vervuiling is een belangrijk thema geworden. Fijn stof, geluid, asbest,… is alomtegenwoordig. Het gemeentebestuur moet voor deze grensoverschrijdende vervuiling zoveel mogelijk samenwerken.
  • Meten is weten: als je een probleem wil kennen, moet je weten waar de pijnpunten zijn. Metingen moeten op gemeentelijke en regionaal niveau uitgevoerd worden.
  • Zwerfvuil dient aangepakt te worden door voldoende vuilnisbakken te plaatsen en deze tijdig te ledigen; het huidige project van Interza is een belangrijke eerste stap en dient verdergezet te worden.
  • De gemeente moet meewerken aan de diversiteit van de fauna en de flora. Zo dienen de bewoners actief begeleid te worden bij het planten van inheemse planten en bomen om de plaatselijke fauna te ondersteunen.
  • De trage wegen in de gemeente dienen actief gepromoot te worden.
  • Er dient een vervolg aan het project rond de beek te komen. Er dient gekeken te worden of samenwerking mogelijk is met particulieren, hogerop de loop van de beek.
  • Het gebruik van regenwater voor huishoudelijke doeleinden moet aangemoedigd worden. Een volle regenput helpt niets om de waterhuishouding onder controle te houden.
  • Een plan van aanpak voor dubbele rioleringen dient opgesteld en gecommuniceerd te worden zodat de bevolking een idee krijgt wanneer hun straat mogelijk wordt ontdubbeld.
  • De gemeente doet actieve promotie van energiebesparende maatregelen als isolatie, domotica, zuinige toestellen, zonnepanelen.
  • Het behoud van de open ruimtes is een absolute prioriteit.
    Interza moet werk maken van het invoeren van roze zakken. Hierin zit immers andere plastic dan in de blauwe zak.