Lokale economie op mensenmaat?

HOE ZIT HET MET WEZEMBEEK-OPPEM?

Is de lokale economie echt een prioriteit voor de meerderheid in onze gemeente?

DE FEITEN

Onze gemeente is een dichtbevolkte gemeente

Er wonen ongeveer 14 742 mensen in onze gemeente, 2 128 inwoners per km², wat erg hoog is in vergelijking tot Vlaanderen (560 inw. /km²).

De gezondheidszorg en de sociale en culturele sector is met 30,7% t.o.v. 16% goed vertegenwoordigd in verhouding tot Vlaanderen. Als gevolg van de impact van de uitwijking naar de rand vanuit Brussel, is het landelijk karakter van deze gemeente zwaar aangetast. De lokale winkels, banken en horeca zijn dan weer met 56,8% ondervertegenwoordigd in onze gemeente.

De mensen zoeken tevergeefs een lokale bakker of slager. En ook de banken hebben hun manier van dienstverlening drastisch aangepast.

Slechts 34% (t.o.v. 73,7% in Vlaanderen) van de lokale bevolking is tewerkgesteld in onze gemeente zelf.

De gemeente heeft een relatief hoog percentage expats en pendelaars die in Brussel werken. Dit beïnvloedt de lokale economie, met name in de vraag naar hoogwaardige woningen, internationale scholen, en diensten op maat.

De  nadelen van deze situatie is dat de jonge bevolking die hier is geboren en getogen moeilijk kan blijven wonen omdat het een te dure gemeente is. Bovendien moeten de mensen buiten de gemeente voor een lokale bakker, kleinere buurtwinkels of slagers. Die vinden ze hier niet meer. Enkele grotere winkelcentra hebben deze blijkbaar overbodig gemaakt.

De lokale economie vindt de ondersteuning van door ons gemeentebestuur niet voldoende en hoopt op beterschap.

Dit moet beter. Het is tijd om actie te ondernemen en te zorgen voor een betere ondersteuning van de lokale economie zodat de inwoners hier hun gading vinden i.p.v. naar buurtgemeenten of grotere steden te moeten trekken.

Wat wil WOplus voor Wezembeek-Oppem?

Promotie van lokale handel:

  • We willen de lokale handel ondersteunen door het organiseren van evenementen, markten of braderieën om zo de zichtbaarheid van lokale winkels en ondernemingen te vergroten.
  • We willen ook gaan samenwerken met onze lokale ondernemersverenigingen om gezamenlijke acties te organiseren, zoals kortingsacties of speciale evenementen tijdens feestdagen.

Steun voor zelfstandigen en KMO’s:

  • We willen initiatieven organiseren om de startende ondernemers te begeleiden en te ondersteunen via bijvoorbeeld infosessies, workshops, of adviesdiensten.
  • In Wezembeek-Oppem is de focus echter meer op kleinschalige bedrijven, en de vraag is of er voldoende stimulans is om deze bedrijven in de gemeente te houden.

Verminderen van administratieve lasten:

  • We willen de lokale kleine ondernemers helpen door administratieve procedures te vereenvoudigen, vergunningen sneller af te handelen of toegang te bieden tot subsidies.

Investeringen in infrastructuur en bereikbaarheid:

  • Goede bereikbaarheid is essentieel voor een bloeiende lokale economie. Wezembeek-Oppem ligt dichtbij Brussel, maar de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden binnen de gemeente zijn ook belangrijk voor lokale handelaars. We willen daarom meer aandacht voor de nodige infrastructuur zodat ‘winkel-hieren’ aantrekkelijker wordt voor onze inwoners.

Het oprichten van een ondernemersvereniging 

  • die samenwerkt met de gemeente om alle noden verder in kaart te brengen en tevens een aantal initiatieven mee te ontwikkelen.

Een duidelijk economisch beleidsplan 

  • dat de ontwikkeling van de lokale economie ondersteunt.

Een duidelijk noodplan om de lokale economie in crisistijden efficiënt te ondersteunen.