Mobiliteit & verkeersveiligheid

HOE ZIT HET MET WEZEMBEEK-OPPEM?

Is verkeersveiligheid en mobiliteit een prioriteit voor de meerderheid in onze gemeente?

DE FEITEN

In een leefbare gemeente of stad zijn woningen, werk, scholen en winkels vlot bereikbaar en dit met verschillende vervoersmiddelen. Een goed uitgebouwd netwerk, ook voor voetgangers en fietsers, stimuleert duurzame verplaatsingen. In de omgeving van scholen zijn de routes autoluw of autovrij. Het parkeeraanbod is afgestemd op inwoners, pendelaars en bezoekers.

Een goed uitgebouwd en veilig netwerk voor zachte mobiliteit kan inwoners stimuleren om te fietsen. Maar vinden de inwoners het veilig om in Wezembeek-Oppem te fietsen?

Uit de bevraging van onze inwoners in 2023 blijkt dat 

  • slechts 48% het traject naar school per fiets veilig vindt;
  • slechts 41% de fietsinfrastructuur voldoende vindt of dat die voldoet;
  • slechts 44% tevreden is over de staat van de fiets- en voetpaden in onze gemeente. 
  • 48% het Wezembeekse verkeer veilig genoeg vindt voor kinderen om alleen naar school te gaan.

Het aantal fietspaden en fietsenstallingen zijn ontoereikend en de fietspaden worden slecht onderhouden.Ook de zebrapaden zijn onvoldoende verlicht en niet voldoende zichtbaar.

WAARVOOR STAAT WO-PLUS CONCREET?

Veiligheid is niet alleen een recht, het is onze topprioriteit. Als WOplus zijn we vastberaden om concrete acties te ondernemen die onze gemeente veiliger maken, en daar hebben we uw steun hard bij nodig.

We zijn verheugd dat het aantal verkeersslachtoffers laag is in onze gemeente, maar we willen dit zo houden. Daarom zetten we in op

  • beter onderhouden voetpaden en zebrapaden
  • met verbeterde verlichting voor veilig wandelen,
  • en veiligere oversteekplaatsen.

Ook streven we naar een doordacht beheer waarbij er steeds aandacht is om de verkeersinfrastructuur beter te onderhouden en eventuele hinderlijke obstakels gerichter aan te pakken.

Het huidige mobiliteitsplan is gebaseerd op te beperkte data. Daarom wil WOPlus een continue monitoring (door bv. via de applicatie “telramen”) waaruit geleerd kan worden welke eventuele aanpassingen waar nodig zijn. 

We blijven waakzaam om sluipverkeer te minimaliseren en van woonwijken veilige leefomgevingen te maken waar kinderen zorgeloos buiten kunnen spelen en de lokale inwoners rust hebben. 

Ook willen we dan de nodige laadpaleninfrastructuur voorzien en krijgen de elektrische steps een veiliger plek toegewezen.